12.3.2023 13:00 Konsertti – Konsert

Pauliina Hyry

Oletko tavannut koskaan kuningatarta?
Itse sain vaihtaa muutaman sanan Jordanian Kuningatar Noorin kanssa 80-luvulla hänen vierailtuaan Sibelius-Akatemiassa. Nuoren opiskelijan päivän tuo hetki kruunasi, olihan kuningatar paitsi hyvin viehättävä, myös lähestyttävä.
Lapsuudesta tuttu Soitinten kuningatar -käsite puolestaan toi mieleen jotakin suurta ja ylhäistä, kun näin, miten kanttori-isäni kunnioitti soitintaan, Kangasalan 1950-luvun sähköpneumaattista urkua Mikkelin tuomiokirkossa. Pianistina en kuitenkaan halunnut koskea urkuihin muuten kuin toimituksia säestämällä, ilman jalkiota.
Pitkä kanttorin ura Leppävaaran seurakunnassa on osoittanut soitinten kuningattaren loputtomat keinovarat ihmiselämän ja toisaalta pyhyyden mysteerin ilmaisemiseen. Musiikkimaailman monipuolistuessa kiinnostus urkumusiikkia kohtaan on kuitenkin kirkossakin vähentynyt. Tosin toimitusten populaarimusiikkitoiveet on edelleen helpointa toteuttaa uruilla, joissa on koko orkesteripaletti käytössä.
Mutta tänään saan soittaa kuninkaallisessa seurassa, osana Organum-seuran Helsingin urkufestivaalia ja Kangasalan urkutehtaan 180-vuotisjuhlaa!
Ohjelmani alkaa ja päättyy Bachiin. Saksalaiseksi messuksikin kutsutun Clavierübung-teoksen kehykset, Preludi ja Fuuga Es-duuri, juurruttavat sinne, mihin kuulun. Suurta iloa ja yhteyttä koin myös, kun kuuntelin Kuningatar Elisabethin ja Prinssi Philipin hautajaismusiikkeja. Ne samat tutut kappaleet, joita itsekin soitan ja rakastan!
Kuningatar Elisabethin aika on ohi, mutta haluan tallentaa siitä jotakin. Traditiot, esi-isien ja perinteiden kunnioitus, lujuus ja rehellisyys silloinkin, kun ympärillä myrskyää ja myllertää.

Tervetuloa päiväkonserttiin kuulemaan Leppävaaran urkujen värejä ja dynamiikkaa, tunnelmia säveltäjien kynästä 1700-luvulta tähän päivään asti.
Ikiaikaiset sävelet eivät menetä tenhoaan. Silloin kanttorin arki muuttuu juhlaksi. Sieluun valuu puhdasta kultaa.
Kruunu. Kaikki me tarvitsemme välillä sellaisen.

Lisätietoa ohjelmasta konsertissa, jonka juontaa leppävaaralaislähtöinen, Siban solistisen urkujensoiton opiskelija Sini Huopaniemi.
Konsertin jälkeen saa tutustua urkuihin, mukana Kangasalan urkutehtailijasuvusta Torsti Tulenheimo, Kangasalan kulttuurikoordinaattori Anna Toiva ja Urkurakentamo V. Virtasen taiteellinen johtaja Juha Virtanen.

Kahvi yhteisvastuun hyväksi.